Čím sladit v dietě?

V redukční dietě se lidé často potýkají s nejrůznějšími chutěmi na sladké či slané. Dieta nemusí automaticky znamenat konzumaci pouze okurky, salátu a libového kuřecího masa. V dnešní době je na trhu k dostání spoustu alternativ klasického cukru, díky kterým vytvoříte například chutné dezerty, které vaši “mlsnou” jistě zaženou. Je mimořádně důležité, aby vám pokrmy i v rámci redukčního režimu chutnaly. Poté je totiž daleko menší šance, že svůj jídelníček porušíte.

vysypaný cukr

Vyzkoušejte zralé banány

Tento tip může znít jako cliché, ale opak je pravdou. Jakékoliv zralé ovoce vyniká svou velmi sladkou chutí. Proto můžete například banány přidat do nejrůznějších buchet či koláčů, které díky nim budou sladké a krásně vláčné. Banány navíc obsahují mnoho tělu prospěšných látek, jako je například draslík.

Alternativy klasického cukru

Jak je již napsáno výše, v dnešní době lze naštěstí koupit spoustu náhrad bílého cukru, které se vyznačují méně sladkou chutí a rovněž nejsou natolik kalorické. Mějte ovšem na paměti, že ne každému užívání těchto náhrad bude vyhovovat. U citlivějších jedinců se mohou objevit například zažívací obtíže. Rovněž je vhodné tyto alternativy využívat pouze příležitostně a nikoli každý den. V této době si spousta z nás zvykla na extrémně sladkou chuť, která je nepřirozená. Je proto vhodné, abyste cukr jako takový z jídelníčku vyřadili a začali si zvykat na přirozenou chuť potravin. Nejrůznější sladila ovšem představují dobrou alternativu, jak váš stravovací plán i v dietě oživit.

koláč posypaný cukrem

Jaké sladidlo tedy zvolit? Erytritol je oblíbená a hojně využívaná náhrada cukru, vyznačuje se tím, že má pouze velmi malou kalorickou hodnotu. Další náhradou je xylitol, který se přirozeně vyskytuje i v lidském těle, ale také například v ovoci. Oproti erytritolu má o něco málo vyšší kalorickou hodnotu, ale stále výrazně nižší než u bílého cukru. Dále lze užít například stévii nebo některé rostlinné sirupy, jako je například sirup z agáve, javoru nebo rýže.