Tuky a bílkoviny ve stavu ketózy

Rozlišujeme tři základní makronutrienty, jež se v naší stravě vyskytují, a to sacharidy, tuky a bílkoviny. Během stavu ketózy jsou klíčové tuky a bílkoviny. Sacharidy se v rámci této diety výrazně redukují, proto o nich v tomto článku nepojednáváme.

steak se zeleninou

Pozor na velké množství proteinů ve stravě

Keto dietě se někdy rovněž přezdívá bílkovinová či proteinová dieta. Tento název však není úplně přesný, jelikož při vysoké konzumaci bílkovin se do stavu ketózy nikdy nedostaneme nebo jej velmi rychle opustíme.

Proč je tomu tak? Při vysokém příjmu bílkovin si je naše tělo přetvoří na glukózu, kterou bude následně používat jako primární zdroj energie, což není žádoucí. Ketogenní dieta je založena na tom, že se naše tělo dostane do stavu ketózy a bude přednostně pro tvorbu energie používat náš tuk, jež máme v těle uložen. Jakmile je tedy v těle přítomna gluóza, pak není možné, aby tělo “bralo” z tukových zásob.

Kolik bílkovin konzumovat

Zde bude záležet především na vaší tělesné https://www.ktv.tul.cz/ váze a životním stylu. Obecně se doporučuje konzumovat 1 až 2 gramy bílkovin na kilo tělesné hmotnosti. Některé zdroje uvádí až 2,2 gramů na kilo tělesné hmotnosti. Dále je bude zapotřebí brát v potaz to, zda a jak moc sportujete. Zde je důležité zmínit, že jsme každý originál a pro každého z nás se tedy bude ideální počet bílkovin na den lišit.

Jaké zdroje tuků zvolit?

Uvádí se, že pro dosažení ketózy je nutné přijímat až 50 procent našich kalorií z tuků. Zde je nutné podotknou, že se tím míní zdravé tuky. Do svého jídelníčku tedy zařaďte velké množství avokáda, oříšků či másla.

arašídy ve slupce

U ořechů však buďte opatrní, například kešu oříšky obsahují poměrně velké množství sacharidů, proto se jejich konzumace během této diety nedoporučuje. Velkou výhodou tučných potravin je to, že nás zasytí na delší dobu. To je velký rozdíl oproti vysokosacharidovým potravinám, po kterých má spoustu jedinců velmi brzy opět hlad. Zdravé tuky se tedy skvěle hodí pro redukci hmotnosti.