Káva – oblíbený nápoj celého světa



Káva je nejen výborný nápoj, ale také velmi zajímavý. Zajímavá její historie i způsob zpracování. Odkud kávu bereme nejčastěji? Káva se pěstuje v tropických a subtropických oblastech. Velmi oblíbená je u nás třeba etiopská káva nebo brazilská káva. Ale pěstuje se i v dalších oblastech, jako je Vietnam nebo Kolumbie. Kolumbie je například známá pro svou produkci kávy arabika. Káva se pěstuje v různých podmínkách, v různé nadmořské výšce, v různé půdě. To všechno má velký vliv na její chuť a aroma.

káva

Jaké máme druhy kávy?

Kávu dělíme na dva hlavní druhy. Káva arabika a káva robusta. Arabika je kvalitnější kávou. Má jemnější chuť než robusta. Často v ní můžete rozeznat ovocné a květinové tóny. Pěstuje se obvykle ve vyšší nadmořské výšce. Problém je, že je náchylnější k různým chorobám a škůdcům než káva robusta. Robusta se naopak pěstuje v nižších nadmořských výškách. Její chuť je o dost silnější a více hořká. Má vyšší obsah kofeinu, což někteří lidé preferují. Rostliny, z kterých se zpracovává, jsou více odolné vůči škůdcům. Lépe vytváří bohatou pěnu, takže se využívá často ve směsích na espresso.

kávová zrna

Jak se liší káva v chuti?

Chuť kávy ovlivňuje mnoho faktorů. Odrůda, způsob zpracování i to, kde se pěstuje. Také metody zpracování a pražení kávy mají na konečnou chuť velký vliv. V některé kávě můžeme cítit tóny čokoláda, karamelu, ořechů. V jiných zase ovocné a květinové tóny.

Proč pít kávu?

Pití kávy má zdravotní přínosy. Nevychutnáme si jen její chuť, ale můžeme si užívat i jejího prospěchu na naše zdraví. Díky kofeinu, který obsahuje nám dodává energii. Pomáhá nám zlepšit naše soustředění a podávat lepší výkon. Káva také snižuje riziko vzniku cukrovky druhého typu, a dokonce i některých typů rakoviny. Dokáže nám také zlepšovat náladu a snižuje riziko vzniku deprese a jiných psychických onemocnění.